Sportpunt Houten is sinds begin van dit schooljaar actief in overleg met een aantal scholen om professionele vakleerkrachten bewegingsonderwijs in te gaan zetten voor de gymlessen op het basisonderwijs. Na een traject van verkenning en het peilen van wensen en behoeftes is het Sportpunt Houten gelukt om met een constructie te komen!


'Dat er ruimte is voor verbetering in de kwaliteit van het gymonderwijs zal niemand ontkennen, maar dat de kwaliteit onvoldoende is, valt niet zomaar te zeggen'.

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan; de artikelen over de kwaliteit van het gymonderwijs op de basisscholen in Houten. Sportpunt Houten ziet gelukkig ook dat er scholen zijn de de sport wel degelijk een warm hart toedragen. Zo heeft het Klavertje Vier sinds jaar en dag een vakleerkracht bewegingsonderwijs in dienst en heeft Montessorischool Houten ook een leerkracht met veel ervaring en affinitiet met het geven van gymlessen. Daarnaast worden op veel andere scholen de gymlessen gegeven door leerkrachten die veel affiniteit met sport en bewegen hebben én een lesbevoegdheid gym hebben. Echter zijn helaas niet alle scholen hiertoe in staat of zijn er scholen die beperkte middelen hebben. Scholen voor wie deze invulling lastiger is maken tegenwoordig - wat een positieve ontwikkeling is - gebruik van het aanbod van Sportpunt Houten om sportorganisaties in te zetten voor het verzorgen van de sportlessen. Dit alles draagt bij aan het in stand houden van de kwaliteit van het bewegingsonderwijs, maar ook Sportpunt Houten erkent dat er ruimte is voor verbetering.

Sportpunt Houten is daarom sinds dit schooljaar actief in overleg gegaan met een aantal scholen om te bekijken welke ruimte en middelen er waren om een professionele vakleerkracht bewegingsonderwijs in te gaan zetten op Houtense basisscholen. Na vele mogelijkheden verkend te hebben waarin nadrukkelijk gekeken is naar de behoefte en wensen van het onderwijs is het gelukt om tot een werkende constructie te komen. Hierdoor kunnen er meer vakleerkrachten in het bewegingsonderwijs in Houten ingezet worden. Hierdoor zijn inmiddels 2 extra scholen met volle tevredenheid begonnen met bewegingsonderwijs door een externe vakleerkracht. Sportpunt Houten vindt dit een prachtige ontwikkeling, waardoor de kwaliteit van het bewegingsonderwijs stijgt en om zo hopelijk andere scholen en schoolbesturen nieuwsgierig te maken naar deze nieuwe invulling.

De constructie van het inzetten van externe vakleerkrachten betekent eigenlijk dat deze leerkrachten in dienst zijn van NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) en dat NBSS een samenwerkingsovereenkomst afsluit met de school of het schoolbestuur. De scholen nemen dus gymlessen af van NBSS, wat een prettige constructie is voor de scholen omdat de vakleerkracht nooit in dienst komt van de school. Zo hebben scholen beter gymonderwijs van een gymdocent zonder dat deze direct een arbeidsrelatie heeft met de school. Dit is precies wat de scholen op dit moment willen! NBSS is daarnaast ook de partij die de kwaliteit van de lessen waarborgt.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in een vakleerkracht voor jouw school? Neem dan contact op met Robbert Bessems: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-53617322