Aanpak Valpreventie voor Ouderen: Een Oproep aan Sportaanbieders in Houten

Begin 2024 willen we met een groep sportaanbieders samenkomen om ideeën uit te wisselen en te bespreken hoe we elkaar kunnen ondersteunen over de aanpak valpreventie. In Houten groeit het aantal ouderen snel, en daarmee ook de vraag naar aandacht voor zelfredzaamheid en vitaliteit. Momenteel heeft 28% van de inwoners van 65 jaar en ouder een verhoogd valrisico, en dit zal naar verwachting stijgen tot 3500 ouderen in 2030. Wat betekent zelfredzaamheid en vitaliteit hier en wat kunnen sportaanbieders doen?

Focus op Valpreventie en Bewegen
Inzetten op valpreventie en bewegen voor ouderen is cruciaal. De ketenaanpak valpreventie, gebasseerd op samenwerking, omvat het opsporen van valrisico's, screenen, valpreventieve interventies, en structureel sport- en beweegaanbod. Hierbij zijn er verschillende rollen mogelijk voor de sportaanbieder:

Opsporen
Sportaanbieders kunnen screeningsinstrumenten integreren, zoals beweeg- en balanstesten, om valrisico's te identificeren. Hierbij is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de ouderen 

Screenen
Ouderen met een verhoogd valrisico kunnen doorverwezen worden naar huisartsen of fysiotherapeuten.

Valpreventieve Interventies
Sportaanbieders kunnen valpreventieve beweeginterventies, zoals de cursus In Balans, aanbieden om de balans, kracht, en coördinatie te verbeteren.

Structureel Sport- en Beweegaanbod
Sportaanbieders kunnen zorgen voor continuïteit door passend sport- en beweegaanbod aan te bieden dat aansluit bij de behoeften van ouderen. Ook kan het helpen om oefeningen in hun aanbod toe te voegen die de balans, kracht en coördinatie uitdaagd. 

Hoe sportaanbieders kunnen helpen:
Sportaanbieders kunnen op verschillende manieren de ketenaanpak ondersteunen. Bijvoorbeeld door valpreventielessen toe te voegen aan het reguliere sportaanbod, deelnemers kennis te laten maken met hun aanbod na een valpreventiecursus, en door continuïteit te bieden in sport- en beweegaanbod.

Wil je meedenken of meer informatie over valpreventie of de ketenaanpak? Dan kom ik graag met je in contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.