STEVIG OP DE PEDALEN: Workshop Valpreventie bij Fietsen

Op woensdag 19 juni vond in The Dome in Houten de workshop "STEVIG OP DE PEDALEN" plaats, een initiatief gericht op valpreventie bij fietsen. De workshop was bedoeld voor fietsers die graag hun veiligheid willen vergroten en zelfverzekerder op de fiets willen zitten. De dag zat boordevol waardevolle informatie en praktische tips, alles gericht op het voorkomen van klachten en vallen.

Fietsen draagt bij aan de kwaliteit van leven door het behoud van zelfstandigheid, het actief blijven, en het genieten van de omgeving. Bovendien biedt fietsen de mogelijkheid tot sociale contacten, wat weer bijdraagt aan het algehele welzijn.

Voorkomen van Klachten en Vallen

Sommige fietsers voelen zich onzeker of merken dat ze minder snel kunnen reageren in situaties. Deze aspecten werden uitgebreid besproken tijdens de workshop, met tips en technieken om hiermee om te gaan. Deelnemers leerden hoe zij hun fietshouding konden verbeteren om pijn en ongemakken te verminderen. Ook werd er uitgebreid ingegaan op de juiste manier van vallen en opstaan, zodat de kans op ernstig letsel bij een val minimaal is.

Ontwikkelingen in de Fietswereld

De fietswereld ontwikkelt zich continu, en deze veranderingen hebben invloed op de veiligheid van fietsers. Tijdens de workshop werd aandacht besteed aan de opkomst van e-bikes en fatbikes, en hoe deze invloed hebben op het fietsverkeer. Er werd besproken hoe fietsers zich kunnen aanpassen aan deze veranderingen om veiliger op de weg te blijven en wat je hierin vooral zelf kan betekenen.

Vervolg: Valpreventie cursus "Houten in Balans" of “Vallen Verleden Tijd”

Voor degenen die meer willen leren over valpreventie, start in september de cursus "Houten in Balans". Deze cursus biedt een diepere duik in de technieken en oefeningen van valpreventie. Aanmelden gaat sinds 2024 via Cursus en co. U kunt zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 op het telefoonnummer 030-7001525. De volgende cursus start in september op de dinsdagmiddagen in Cultuurhuis Schoneveld.  Ter informatie: Bij de "in balans" cursus wordt niet geoefend op je moet vallen. Als u daarmee wil oefenen, kunt u zich (ook via cursus&co) aanmelden voor de cursus "Vallen verleden tijd". Of bekijk de folder hieronder voor meer informatie. 

De workshop "STEVIG OP DE PEDALEN" was een groot succes en bood deelnemers de nodige handvatten om veiliger en zelfverzekerder te fietsen. Met de opgedane kennis en vaardigheden kunnen zij zich beter voorbereiden op de uitdagingen van het dagelijkse fietsverkeer.

Folder_Houten_in_balans_2024.pdf 

IMG_9549_2.jpg