Voor vrijwilligersorganisaties die alleen verpakte producten (repen chocola en verpakte frisdrank) verstrekken verandert niets. De informatie over allergenen staat namelijk al op de verpakking. Verstrekt een vrijwilligersorganisatie onverpakte producten, zoals tosti’s of frituur dan heeft de wet gevolgen. Volgens de nieuwe wet zijn sportverenigingen met een sportkantine verplicht om gasten desgevraagd te kunnen informeren over de allergenen die voorkomen in dergelijke producten. Zo zijn allergische consumenten beschermd. Volgens de wet hebben vrijwilligersorganisatie twee mogelijkheden: Ze kunnen ervoor kiezen om schriftelijk of (elektronisch) informatie te verstrekken, bijvoorbeeld via een allergenenlijst bij de menukaart. Of de vrijwilligersorganisatie kiest voor mondelinge informatie als de gasten hierom vragen.

Om vrijwilligersorganisatie hierbij te helpen heeft NOC*NSF in samenspraak met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een lijst van onverpakte producten opgesteld die veelal worden verkocht in in dit geval sportkantines. Op deze lijst staat bij elke product welke mogelijke allergenen hier in zouden kunnen zitten. Het NOC*NSF raadt vrijwilligersorganisatie aan deze lijst op een zichtbare plek in de keuken, verstrekkingspunt of achter de bar op te hangen. Op een prijzenlijst kan dan de zin: Heeft u een allergie? Meld het ons, worden toegevoegd.

Wanneer (bar)vrijwilligers vragen krijgen over allergie dan kunnen zij deze informatie op de lijst delen met de gast en bij verpakte producten verwijzen naar het etiket. Het is ook mogelijk om deze lijst aan de prijzenlijst toe te voegen op een manier dat deze leesbaar is voor de gast.

Vrijwilligersorganisaties die andere of extra onverpakte producten aanbieden dienen zelf na te gaan of deze producten allergenen bevatten en kunnen deze dan toevoegen aan de lijst.

Lijst van veel verkochte onverpakte producten in kantines die mogelijk allergenen bevatten

•         Alle soorten tosti’s
•         Alle onverpakte snoep
•         Broodje bapao
•         Knakworst, rookworst en gehaktbal
•         Alle producten die gefrituurd worden
•         Alle broodjes
•         Alle sauzen (zoals, mosterd, mayonaise en chilisaus)
•         Alle hapjes die u onverpakt op de bar plaatst (zoals nootjes, kaasblokjes en worst) of verkoopt
•         Wijn en port
•         Melk en koffiemelk
•         Cappuccino en alle andere koffie waaraan melk is toegevoegd
•         Chocomel
•         Eieren

Bron: NOC*NSF