Het sportieve initiatief, afkomstig een paar allochtone vrouwen, bestond uit zes zelfgekozen workshops. Voor de realisatie van het initiatief is de samenwerking gezocht met Van Houten & Co, De Krachtfabriek en het Sportpunt Houten. De workshops werden gegeven in de gymzaal van De Krachtfabriek, die gratis ter beschikbaar werd gesteld in ruil voor het zelfstandig schoonmaken van de ruimte door de vrouwen. Hierdoor konden de kosten van het project laag blijven.

Tijdens de zes workshops op donderdagochtend konden de vrouwen kennis maken met diverse sporten. De eerste week werd er Zumbales gegeven, maar ook Yoga, Volksdansen, Body-Fit, Buikdansen en Sportief Wandelen kwamen tijdens de zes weken voorbij. Na elke les werd onder het genot van een drankje meteen door de vrouwen besproken wat ze van de workshop vonden. Na de laatste workshop bleek vooral het bewegen op muziek erg populair te zijn onder de vrouwen en kwam duidelijk naar voren dat de dames een vervolgtraject wel zien zitten. Er volgt nog een evaluatie waarin gekeken zal gaan worden wat er in de toekomst nog meer mogelijk is.

Het staat vast dat alle betrokken partijen erg enthousiast waren en met een positief gevoel terugkijken op de geslaagde pilot.