De verantwoordelijkheid voor de jeugd is niet altijd eenvoudig, met name voorAfbeelding4 trainers die vrijwillig en niet specifiek opgeleid aan deze taak beginnen. Zij ervaren bijvoorbeeld problemen binnen een team of met een kind en weten niet hoe daar adequaat mee om te gaan. Met als gevolg dat het plezier afneemt of zelfs verdwijnt.  Onze sportpedagoog ondersteunt verenigingen in het creëren van een geschikt pedagogisch klimaat, waarbinnen kinderen zich thuis voelen en met plezier hun sport kunnen beoefenen. De pedagoog richt zich op twee lagen in de vereniging: bestuur (pedagogisch beleid) en de trainers op het veld.

Vanuit het Houtens Sportakkoord is er nu ruimte om een sportpedagoog aan jouw vereniging te verbinden. De sportpedagoog gaat aan de slag met vragen die de vereniging en de trainers hebben.

Bespreek de mogelijkheden met de Sportpedagoog Houten en neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ondersteuning bestuur
De sportpedagoog ondersteunt het bestuur van de vereniging om een omgeving te creëren waarin kinderen zodanig benaderd en begeleid worden dat ze op een plezierige, veilige en vertrouwde manier kunnen sporten. De sportpedagoog helpt het bestuur om pedagogisch beleid te ontwikkelen, pedagogische waarden en normen te expliciteren en dit naar buiten te communiceren. 

Ondersteuning Trainers 
De sportpedagoog richt zich op ondersteuning in de vorm van coaching en training van trainers binnen één of meerdere specifieke aandachtsgebieden:

  • Ken je doelgroepen
  • Houding en pedagogische vaardigheden van de coach
  • Positief coachen
  • Omgaan met ongewenst gedrag

De sportpedagogen werken vraaggericht waarin zij met casussen van de trainers aan de slag gaan om hen handvatten op het veld te geven.