Eén van de aandachtspunten van Sportpunt Houten is het project de Gezonde Sportkantine. De Gezonde Sportkantine stimuleert en helpt sportaanbieders (kosteloos) bij het aanbieden van een gezondere keuze in sportkantines. Sportpunt Houten heeft als streven om zoveel mogelijk sportaanbieders in de gemeente Houten aan de slag te laten gaan met de Gezonde Sportkantine.

Het doel van de Gezonde Sportkantine is om bij sportkantines/sportaanbieders de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn en sportclubs te stimuleren gezonder eten en drinken aan te bieden. Ook zet de Gezonde Sportkantine in op de bewustwording dat een gezond aanbod van eten en drinken past bij de sportieve en maatschappelijke functie van de sportaanbieder. Dit betekent niet dat alles wat je verkoopt als sportaanbieder gezond moet zijn, want er zijn verschillende gradaties in de Gezonde Sportkantine. En ook de “commerciële” sportaanbieder kan zich bezig houden met de Gezonde Sportkantine of de aanbieder met maar een paar soorten drinken en eten kan zich hiervoor aanmelden. Er is veel mogelijk en het kost geen geld om dit aan te vragen, alleen hooguit wat tijd en andere inkoop. Een kistje fruit op de bar of een kop groentesoep in de wintermaanden; zo simpel kan het zijn.

Wanneer mag je als sportaanbieder jezelf een Gezonde Sportkantine noemen?
- Je moet bij de Gezonde Sportkantine zijn aangemeld (via de website www.gezondesportkantine.nl). Als Sportpunt Houten kunnen wij jullie ook aanmelden. 
- Bewust met een gezonder aanbod bezig zijn. Je hoeft (nog) niet aan de criteria brons, zilver of goud te voldoen. (Dit wordt d.m.v. een kantinescan gemeten).  
- Een adviesgesprek hebben gehad en bij voorkeur ook de 0-meting hebben ingevuld. (Dit kan via Sportpunt Houten en/of een adviseur van de Gezonde Sportkantine)
- Je vereniging opgeven voor de kantine scan die vanaf september 2016 beschikbaar komt; met deze scan wordt een advies gegeven en wordt beoordeeld of er al brons, zilver of goud is behaald.

Heb jij als sportaanbieder nog geen contact met Sportpunt Houten over de Gezonde Sportkantine, maar wel interesse om hier mee aan de slag te gaan of wil jij meer informatie ontvangen, neem dan contact op met Jolijn.

Tommies

Goede voorbeelden in de gemeente Houten
De gemeente Houten kent inmiddels al een aantal goede voorbeelden van de Gezonde Sportkantine.
Zo is Hockeyclub Houten begonnen met tosti's van bruin brood in plaats van wit brood, stimuleren zij water drinken, verkopen zij fruit en groenten en kijken zij nog verder wat zij kunnen doen met de Gezonde Sportkantine.
Ook korfbalvereniging Victum is fanatiek aan de slag met de Gezonde Sportkantine. Zo verkopen zij tosti's van bruin brood, snackgroenten en sultana's en snelle Jelle's. Na de zomervakantie gaan zij bananen verkopen in de kantine.
Beide verenigingen gaan in het najaar 2016 het certificaat Gezonde Sportkantine aanvragen met ondersteuning van Sportpunt Houten.