Door toenemende vergrijzing tellen gemeenten steeds meer inwoners van 65 jaar en ouder. Een groot deel van de 65-plussers woont nog thuis. Het is van groot belang om deze groep fit en vitaal te houden. Ook in Houten is dit het geval en heeft deze doelgroep specifieke aandacht nodig als het om bewegen gaat. Het uitgangspunt van Sportpunt Houten: 'Sport als middel staat voorop!'.

Wanneer je ouder wordt, zorgt sport en bewegen juist ervoor dat je je niet alleen lichamelijk en mentaal fitter blijft voelen, maar het verlaagt ook de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je ook langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet.

Nederland heeft een officiële beweegnorm. Voor ouderen luidt het advies:

'Gedurende de week minstens 150 minuten (2,5 uur) matig intensief te bewegen, verspreid over verschillende dagen. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld wandelen, fietsen, golfen, zwemmen, de hond uit te laten of flink door te werken in het huishouden of in de tuin. Hiernaast 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen gecombineerd met balansoefeningen.'

De voordelen van sporten en bewegen:

 • Het verbetert het humeur en geeft energie.
 • Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
 • Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht.
 • Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken.
 • Het verbetert de balans, wat het risico op vallen verkleint.
 • Het hangt positief samen met gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.
 • Het is goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd.
 • Bewegen geeft een goed gevoel
 • Bewegen brengt u onder de mensen
 • Ziektes voorkomen en te lijf gaan
 • Goed voor de hersens
 • Langer zelfredzaam en zelfstandig
 • Betere kwaliteit van leven

Niet vergeten
Hoewel met beleid sporten heel belangrijk is, kan sporten op oudere leeftijd bepaalde risico’s met zich meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en duurt de genezing van blessures langer. Het is dus belangrijk om te starten met bewegen onder deskundige begeleiding. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met de huisarts of een fysiotherapeut.

Bij verschillend sport- en beweegaanbod wordt er specifiek stilgestaan bij eventuele risico’s en hier wordt tijdens de lessen rekening mee gehouden. 

Bronnen: Sportzorg, Veiligheid.nl, NOC*NSF, Allesoversport.nl

Benieuwd? Of wilt u meer informatie?
Heeft u interesse in een van de activiteiten die door Sportpunt Houten georganiseerd worden op het gebied van sporten en bewegen voor senioren? Of bent u benieuwd wat er allemaal te doen is in Houten? Neem dan contact op met Robin Bergmans voor meer informatie!

Voor sportaanbieders:
Binnen bewegen voor senioren zijn er diverse mogelijkheden voor de doelgroep om kennis te maken met het aanbod. Zo vinden er onder andere Koffieplus momenten voor senioren plaats en wordt jaarlijks Oktober omgedoopt tot Senioren Fitmaand. Heeft u aanbod voor deze doelgroep wat u graag bekend wilt hebben bij potentiële deelnemers? Of heeft u de intentie om iets op te zetten voor deze doelgroep?

Neem dan contact op met Robin Bergmans en hij gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden.